CUM FUNCTIONEAZA POMPA DE CALDURA ?
Se pare ca este mai greu de inteles principiul de functionare al pompelor de caldura. Asa ca o sa incerc sa fac cateva analogii, mai ales pentru persoanele atehnice sau care nu au studiat niciodata sisteme termodinamice.
Pompa de caldura nu este ceva nou sau extraordinar sau un sistem SF, este un echipament la fel de comun precum este frigiderul sau aerul conditionat.
Aceste echipamente functioneaza defapt pe aceleasi principii.
Nu stiu daca stiati dar caldura circula intr-un singur sens, de la cald la rece, niciodata invers.
In concluzie, caldura intotdeauna iese din casa, daca afara este mai rece si intra inapoi in casa doar daca afara este mai cald decat in interior.
Pompa de caldura lucreaza invers curgerii termodinamice naturale si transfera fortat in sens invers caldura din exterior catre interior datorita lucrului mecanic efectuat de un compresor.
Avantajul este ca aceasta energie, aflata in aer, sol sau apa este gratuita si nelimitata.
Bine, o sa ma intrebati ce caldura, cand afara sunt – 15 grade.
Aici este partea putin mai greu de inteles si aici intervine rolul refrigerantilor aflati in aceste circuite frigorifice.
O sa observati de exemplu, cand treceti pe langa o unitata externa de aer conditionat aflata in modul incalzire (adica tot in pompa de caldura), ca unitatea externa, sufla un aer mai rece decat cel atmosferic.
Deci, daca afara sunt – 15 grade unitatea externa sufla un aer si mai rece cu o temperatura de – 23 de grade. Daca sunt afara – 20 de grade va sufla cu – 28 de grade si tot asa.
Atat timp cat exista aceasta diferenta de temperatura dintre aerul atmosferic si cel suflat de unitatea exterioara, inseamna ca acolo este extrasa o anumita cantitate de energie, raportata la debitul de aer impins de ventilator.
In unitatea externa se afla un refrigerant sub forma lichida, ce trebuie sa se transforme in vapori, el in functie de presiune are o temperatura de fierbere de – 23 ~ – 28 de grade si pe masura ce se transforma in vapori absoarbe energia din aer, la aceste temperaturi extrem de scazute.
Este exact ca atunci cand descarcam un tub de CO2 intr-un sifon si acesta se raceste foarte rapid.
Aceata caldura extrasa, este pompata de compresor in interiorul casei cu un anumit consum de energie electrica.
Asa cum functioneaza si congelatoarele casnice sau cele industriale care pot congela chiar si pana la – 40 de grade, la fel se pot descurca si pompele de caldura.
Aceste echipamente fiind cam la fel de fiabile ca un frigider sau un congelator.
Bineinteles ca fiecare refrigerant, are si el limitarile lui si un anumit domeniu de operare, nu este solutia perfecta pentru toate aplicatiile.
Lasă un răspuns