Cat consuma o pompa de caldura?

cat consuma o pompa de caldura

Cat consuma o pompa de caldura?

Orice potential beneficiar de pompa de caldura este interesat de consumul acesteia, este normal sa-si faca niste calcule legate de amortizarea investitiei.

In realitate lucrurile sunt destul de complicate si adevarul este ca nu poti, sau oricum nu-ti poate garanta nimeni un consum al pompei de caldura.

Consumul de energie electrica al unei pompe de caldura depinde de urmatorii factori:

 • primul este sistemul de distributie al caldurii in casa si acesta este cel mai important factor care determina eficienta pompei de caldura. In principiu daca avem un sistem de incalzire in pardoseala acesta este cel mai eficient, daca avem un sistem bazat pe radiatoare acesta este evident mai putin eficient
 • izolatia casei este foarte importanta, aici as spune cam ai importanta este etanseitatea casei

Consumul unei instalatii de pompe de caldura poate fi estimat pe baza COP-ului care este o prescurtare de la coeficientul de performanta.

Cu alte cuvinte, de cati kW electrici am nevoie pentru a produce X kW termici?

Eficiența descrie raportul dintre energia utilizabila si consumul de energie.

Procesele tehnice sunt intotdeauna asociate cu pierderi, prin urmare, randamentul echipamentului este intotdeauna mai mic decat 1.

Cu ajutorul pompelor de caldura, o parte din energie este extrasa din mediul înconjurator. Aceasta parte nu este considerata energie consumata, deoarece este disponibila gratuit.

Eu pentru calcule utilizez intodeauna COP-ul, deoarece factorul de performanță sezonieră (SCOP,SEER, etc.) dat de multi producatori poate fi influentat de o selectie abila a sursei de caldura si a sistemului de distribuție.

Din observatii am costatat ca factorii de performanta sezoniera nu au nici o legatura cu consumul real.

Ca regula generala, conform EN 14511 parametri de performanta pentru pompele de caldura aer apa se declara la 7, 2 si – 7 grade Celsius. Iar COP-ul este notat astfel A7/W35. A este temperatura aerului exterior iar W este temperatura pe tur la iesirea din pompa de caldura a apei din instalatia termica.

Pentru pompele de caldura apa apa, temperatura declarata a apei de put este la 10 grade Celsius si se scrie astfel W10/W35.

Pentru pompele de caldura sol apa, adica cele cu foraje verticale sau orizontale COP-ul este declarat la valorile 5, 0, -5 ale amestecului de apa cu glicol din foraje. COP-ul este notat astfel B5/W35. B vine de la brine adica saramura in engleza. In cazul pompelor de caldura sol apa, forajele sunt incarcate intotdeauna cu apa cu glicol.

 

 

Acum voi face o comparatie dupa COP-urile declarate intre cele 3 tipuri de pompa de caldura.

Pompa de caldura apa-apa la W10/W35          COP 5,4 – 5,6

Pompa de caldura sol-apa la B5/W35               COP 5,3 – 5,4

Pompa de caldura aer-apa la A2/W35               COP 3,5 – 3,8

Daca avem nevoie de 10 kW termici iarna pentru a ne incalzii casa, impartim la COP-ul declarat, de exemplu 5,4 si ne rezulta kW electrici pe care ii consumam orar de 1,85 kWh.

Punctual vorbind din aceasta comparatie a COP-urilor la prima vedere pare ca pompele de caldura apa-apa sunt cele mai eficiente. Asa este.

evolutie COP pompa de caldura sol apa
Evolutie COP pompa de caldura sol apa in functie de temperatura sursei
Evolutie COP pompa de caldura aer apa
Evolutie COP pompa de caldura aer apa in functie de temperatura aerului

Dar trebuie sa privim lucrurile din perspectiva costului total de achizitie si operare pe intreg sezonul de incalzire, iar aici lucrurile nu mai stau chiar atat de bine pentru pompele geotermale.

Tehnologia aer apa in ultimii ani a ajuns la performante remarcabile, diferenta de COP este de doar 1,6 puncte. Daca ne uitam la un A10/W35 avem un COP de 4,8 puncte diferenta fiind de doar 0,6.

Vara cand temperaturile sunt peste 15 grade vorbim de COP-uri de peste 10 puncte, in timp ce pompele de caldura geotermale au o temperatura constanta a sursei si iarna si vara.

Deci e mai rentabil sa incalzesti piscina vara cu o pompa de caldura aer apa decat cu una geotermala.

O alta problema este ca, COP-ul pompelor de caldura aer apa este la fel de variabil ca si temperatura exterioara, deci e bine sa ne raportam la mediile lunare pentru calcule si aici o sa constatam ca temperaturile nu sunt chiar atat de extreme.

In functie de temperatura medie lunara poti evalua din graficul de mai sus un COP pentru un consum mediu pentru pompele de caldura aer apa.

temperaturi medii pentru pompa de caldura aer apa
Temperaturi medii Bucuresti


Pe langa asta trebuie sa subliniez ca COP-urile trecute mai sus pentru pompele de caldura geotermale sunt luate de la niste pompe foarte foarte eficiente. Modelele de pompa de caldura sol apa cu capacitati mai mari au o eficienta mai scazuta, in zona a 4 puncte COP.

Ca regula generala, cu cat diferența dintre temperatura turului ( adica a apei care ajunge in radiatoare sau in sistemul de incalzire in pardoseala) si cea a sursei de caldura (aerul de afara sau apa din put)  este mai mica, cu atât este mai mare coeficientul de performanta.

De exemplu daca ai o casa mai mica de 150 de mp, nici nu are sens sa iei in considerare utilizarea unei pompe geotermale. Investitia intr-un sistem geotermal nu se justifica, diferenta de bani cheltuita in ansablu nu poate fi acoperita pe toata durata de functionare a pompei de caldura.

Consumul unei pompe de caldura poate varia in functie de foarte multi parametrii, independenti de pompa de caldura, (izolatia casei, zona, comportamentul utilizatorului, zona de confort a utilizatorului etc.) de aceea in general estimarea unui consum fara toate detaliile este o chestiune pur estimativa.

Exista programe computerizate care pot face simulari avansate de consum, luand foarte multi parametri in considerare dar in general am observat ca de la faza de proiectare si pana la finalizarea executiei este o diferenta foarte mare. 

In concluzie, orientativ, pentru o casa obisnuita, minim izolata pentru o pompa de caldura, adica izolatie termica completa cu grosimea de 10 cm, o suprafata vitrata mai mica de 30% din suprafata totala a peretilor si cu sistem de incalzire in pardoseala, puteti lua in considerare pe luna cea mai friguroasa un consum de 7 lei/mp/luna ianuarie la pretul actual al energiei electrice de 0,5 lei pe kWh. Estimare de consum realizata pentru o pompa de caldura aer apa.

In lunile intermediare cum ar fi octombrie, noiembrie, martie, aprilie costurile sunt de pana la 4 ori mai scazute.

Share this post

Comentarii

 • Emanuel Reply

  calculul de la urma e penibil, cel cu 7 lei/mp

  9 decembrie 2020 at 11:11
 • Alexandru Stanescu Reply

  Salut ,pentru 166mp casa pe doua nivele cu extrudat de 5 sub radier ,extrudat de 5 sub a doua placa , eps 80 de 15cm la exterior +(peretii ziditi pe bca de 24cm grosime) ,tamplarie salamander de 92mm cu sticla tripan de 55mm si incalzire in pardoseala ,la ce consum sa ma astept?

  31 decembrie 2020 at 0:03
  • Sarbescu Adrian Reply

   Salut, estimativ intre 400 si 600 de lei media pe lunile de incalzire. Depinde si de noile tarife de la Enel de la 1 ianuarie.

   31 decembrie 2020 at 9:56
 • ALEXA NICU Reply

  PENTRU O CASA DE 280 MP INCALZIRE CU CALORIFERE ,IZOLATIE DE 10 CM ,GEAM TERMOPAN,LA CE PERT AS IESI CU INCALZIREA?

  5 februarie 2021 at 12:22
  • Sarbescu Adrian Reply

   Depinde de foarte multi parametrii asa ca raspunsul este foarte aproximativ, undeva intre 1000 -1200 de lei pe luna.

   5 februarie 2021 at 18:32
   • Tamias Reply

    118mp, caramida 35, incalzire in pardoseala, termosistem cu vata bazaltica de 10 cm sau polistiren de 15 cm. Oare la ce cost sa ma astept la pompa aer-apa?

    14 martie 2021 at 6:35
 • Ciprian Reply

  Salut. Care ar fi programele in care se pot face simulari?

  Multumesc

  21 februarie 2021 at 20:49

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Tocmai ai adăugat acest produs în coș: