Cum alegem pompa de caldura aer apa potrivita?

pompa de caldura aer apa pret

Cum alegem pompa de caldura aer apa potrivita?

Pompele de caldura aer apa preiau energia din aer si o transporta in interiorul caselor noastre cu ajutorul unui agent frigorific si a unor schimbatoare de caldura. Pompele de caldura nu produc enegie doar o transfera in sens invers curgeri termodinamice normale. Adica de la cald la rece.

De aceea aceste echipamente au o eficienta inalta pentru ca se folosesc de o sursa (cum ar fi caldura din aerul atmosferic) gratuita si nelimitata pe care o tranfera agentului termic pentru a ne incalzii locuintele noastre.

Pentru a putea face acest lucru, unitatea exterioara, pentru pompa de caldura aer apa, in modul de incalzire sufla un aer mai rece decat aerul exterior, pentru a putea extrage caldura din acesta.

De aceea pe masura ce temperatura exterioara scade si capacitatea pompei de caldura aer apa scade.

 

Cum se calculeaza o pompa de caldura aer apa?

Pompele de caldura sunt echipamente mult mai sofisticate decat centralele termice iar abaterile permise sunt minime.

Daca ne hotaram, ca solutia, cea mai buna pentru noi este o pompa de caldura aer apa si de cele mai multe ori fata de o solutie conventionala cum ar fi centrala termica electrica, centrala pe lemne, centrala pe peleti, centrala pe motorina, incalzire electrica in pardoseala, panouri radiante sau centrala termica cu GPL, pompa de caldura ramane cea mai buna alegere pentru o casa bine izolata.

Pompele de caldura aer apa aduc confort maxim in utilizare, pe functia automatic ele trec practic din modul de vara in modul de iarna, adica de la racire la incalzire, prepara apa calda menajera, fara ca noi sa le oferim cea mai mica atentie.

O instalatie cu pompa de caldura aer apa obligatoriu trebuie sa fie instalata impreuna cu un sistem de distributie de joasa temperatura, adica incalzire in pardoseala, in pereti, in tavane, ventiloconvectoare sau radiatoare speciale. Pot functiona si in sistem clasic dar cu eficienta mai redusa.

Pompa de caldura aer apa trebuie sa fie instalata intr-o casa bine izolata. Asa  cum recomand  tuturor clientilor mei, investiti in izolatie, etansarea casei, rezolvarea puntilor termice si feronerie de cea mai buna calitate, cu geamuri tripan, profile de geam compozite cu rupere termica, sape subtiri pe baza de sulfat de calciu predozate.

Izolatia nu are piese in miscare, este aprope inerta, deci sunt putine sanse sa se strice.

Acum sa trecem la calcul pompa de caldura aer apa

 

schema pompa de caldura geotermala

Mai sus am prezentat un grafic al unei pompe  de caldura cu invertor, unde se poate vedea cum evolueaza capacitatea pompei de caldura aer apa in functie de temperatura exterioara. (Linia rosie)

Cand facem un proiect de incalzire cu pompa de caldura trebuie sa plecam de la necesarul termic cat mai exact al locuintei. Aici va pot ajuta eu.

Pentru fiecare utilizator de apa calda menajera putem lua in considerare 0,25 de kW pe zi. Trei utilizatori inseamna 0,25 kW x 3 persoane = 0,75 kW  pe care ii putem adauga la capacitatea totala.

Daca din calculul termic rezulta ca locuinta noastra are nevoie de 8 de kW plus cei 0,75 kW rezulta ca avem nevoie de 8,75 kW capacitate totala.

Asa cum putem observa in grafic, lini rosie, necesarul de caldura al casei creste pe masura ce capacitatea pompei de caldura aer apa scade la viteza maxima a compresorului.

Dupa cum putem observa pe acest grafic necesarul casei la – 16 grade C acesta ar fi de 12 kW dar pompa preduce numai 8 kW la acea temeperatura exterioara. Rezulta ca mai avem nevoie de o diferenta de 4 kW de energie neacoperita.

Aceasta cantitate de energie este suplinita de rezistenta electrica instalata in pompa de caldura. Atentie rezistentele electrice sunt instalate in general la toate tipurile de  pompe de caldura. Cele mai uzulare rezistente sunt de de 6 kW sau 9 kW cu trei puteri selectabile din soft.

Aceasta rezistenta intra in functiune automat de la puctul dual de functionare, acest parametru este setabil. Pe acest grafic punctul dual este la – 8 grade.

In principiu proiectarea punctului dual trebuie sa fie sub temperatura medie minima lunara a zonei geografice.

Nu trebuie sa ne facem probleme pentru consumul kW pe kW al acestei rezistente, pentru ca din totalul de ore de functionare anual, aceasta zona reprezinta numai 5 %.

 

Cat de mare trebuie sa fie pompa de caldura aer apa?

Dupa cum putem observa pe grafic, exista o zona de functionare sub minimul invertorului in domeniu de temperatura 10 – 20 de grade pentru pompele de caldura (zona 3). Aceasta este zona de cycle sau start-stop. 

Daca am avea o pompa de caldura aer apa cu putere dubla, pentru necesarul nostru termic actual, zona de start-stop ar incepe probabil de la 5 grade. Perioada de functionare in cycle zone are fi mult mai mare.

Utilizarea oricaror pompe de caldura in acest domeniu este daunatoare compresorului si eficientei pompei de caldura.

In momentul de fata pompele de caldura aer apa sunt foarte sofisticate si invertorul ajuta foarte mult in variatia capacitatii.

Problemele cele mai mari pe care le avem sunt legate de pompele de caldura cu compresor on/off care au aceasta problema majora legata de controlarea temperaturii.

 

Share this post

Comment (1)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


You've just added this product to the cart: