Ce sunt pompele de caldura aer apa si de cate tipuri sunt?

cat consuma o pompa de caldura

Ce sunt pompele de caldura aer apa si de cate tipuri sunt?

Pompele de caldura aer apa se numesc asa pentru ca isi extrag energia gratuita din aer.

 

Primele modele de pompa de caldura aer apa au fost de tip monobloc. In general unitati mari, de exterior, montate in gradina cu trasee pentru agentul termic subterane protejate de inghet.

Pentru anumite versiuni s-au realizat si modele de pompa de caldura aer apa de interior cu tubulatura de introducere si evacuare pentru aer.

Practic aceastea au fost primele modele de pompa de caldura comercializate in serie. Aceste variante se gasesc in continuare dar sunt foarte scumpe. Majoritatea producatorilor nu au mai dezvoltat sistemele monobloc fiind mult mai populare variantele split.

Variantele de pompa de caldura aer apa split sunt formate din doua unitati una interioara denumita la unii producatori “hidrobox” si una exterioara. Cele doua unitati sunt conectate prin conducte de refrigerant. Astfel se evita pericolul de inghet iar montajul pompelor de caldura aer apa este mai facil.

De cativa ani unitatile externe ale pompelor de caldura aer apa au fost realizate in format slim si s-au putut realiza si unitati monobloc mai compacte care sunt si mai ieftine decatat variatele cu condensator in casa.

In ultima perioada pentru ca s-a constatat ca instalarea unitatilor de tip split este necesar personal calificat in frigotehnie, productorii au mers pe un format de tip hidro split. Adica unitatea interna este conectata hidraulic la cea externa.

Exista bineinteles si varianta aer apa cu evaporator la distanta. Adica unitatea cu compresorul este la interior iar evaporatorul este la exterior.

 

Pompele de caldura tip split sunt cele mai populare sisteme din categoria aer apa cu vanzari de cateva sute de unitati pe an, chiar si in Romania.

 

 

Share this post

Comentariu

  • Enescu rasvan Reply

    Interesant! Am o casa de vacanța lângă valenii de munte cu suprafața de 120 m2. Încălzirea se face cu Centrala pe gaz prin calorifere . Întrebare : Terenul este de 3000 m2 , solul pana la adâncimea de 2,5 m este pietriș ( balast) , după care vine lut și nisip. Credeti ca merita investiția ?

    18 august 2021 at 15:24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Tocmai ai adăugat acest produs în coș: