Care este grosimea corecta a unei sape pentru sistemul de incalzire in pardoseala?

grosime sapa incalzire in pardoseala

Care este grosimea corecta a unei sape pentru sistemul de incalzire in pardoseala?

Turnarea unei sape foarte groase peste tevile de incalzire in pardoseala constituie o greseala. Din punctul meu de vedere o sapa cat mai subtire asigura un transfer termic ideal intre teava si suprafata radianta. Aici putem folosi sape de 35 de mm anhidre. In general se folosesc sape pe baza de ciment clasice armate in zona a 50 mm.

Sapa are o rezistenta termica si practic peste grosimea de 100 mm devine un izolator, astfel suprafata radianta se incalzeste foarte greu transferul termic este incetinit iar raspunsul incalzirii in pardoseala este foarte lent.

Daca suntem fortati sa turnam o sapa peste 70 de mm recomandarea mea este ca incalzirea in pardoseala sa fie ridicata in treimea superioara a sapei.

Renuntati la ideea aceea cu masa termica a sapei care se incalzeste si mentine caldura.

 

 

Share this post

Comentarii

 • George Reply

  Salut
  Te rog fi mai explicit. O sapa de 35mm si armata in zona 50 mm ??!
  In cazul unei sape subtiri, ce grosime ar trebui sa aibe extrudatul?

  25 septembrie 2021 at 18:15
  • Sarbescu Adrian Reply

   Nu conteaza grosimea extrudatului, dar conteaza foarte mult daca sapa este foarte subtire sa fie foarte bine fixat pe suport. Oricum intr-un extrudat mai subtire de 2 cm nu se prind capsele. Daca faci o sapa mai subtire de 50 de mm luand in considerare grosimea masurata de la suport, ar fi bine sa o armezi suplimentar cu plasa speciala de armare, plus fibre.

   26 septembrie 2021 at 11:27
 • Mishu Reply

  Salut! Peste un polistiren de 3 cm, sapa poate fi de max 3 deasupra tevilor? Ulterior voi pune gresie.

  17 octombrie 2021 at 22:37
  • Sarbescu Adrian Reply

   Da se poate, pentru siguranta ar trebuii sa pui si o plasa de armare.

   18 octombrie 2021 at 8:05
 • Daniela Reply

  Buna ziua
  Vă rog să îmi spuneți,care este grosimea minimă a unei sape flotante (anhidrit/ciment fluida ) ce înglobează cabluri incalzitoare

  27 noiembrie 2021 at 18:43
  • Sarbescu Adrian Reply

   Depinde de sistem si de sapa, cea mai subtire este in sistemul minitech de la Uponor iar aici grosimea este de 2 cm pentru tot sistemul.

   2 decembrie 2021 at 7:19
 • stefan Reply

  buna ziua.care este grosimea maxima a sapei recomandata pentru un sitem de incalzire prin pardoseala uponor minitec?este ok sa se plece de la placa de beton cu extrudat apoi sistemul uponor minitec apoi sapa peste?

  16 ianuarie 2022 at 18:37
 • iacob Reply

  Buna ziua.ptr.incalzire electrica in pardoseala cu polistiren extrudat de10cm pe placa de b.a. , pot monta incalzirea direct pe polistiren ,apoi sapa. Ce tii de sapa recomandati si mentiune cu sau fara armare .

  30 ianuarie 2022 at 16:44
  • Sarbescu Adrian Reply

   Buna ziua, incalzirea electrica se monteaza pe sapa sub finisaj, incalzirea cu agent termic cu teava se monteaza direct pe polistiren cu folie si capse. Sapa clasica de beton se armeaza deobicei cu fibre de polietilena.

   30 ianuarie 2022 at 21:12
 • Gabriel Reply

  Bună seara,

  Am turnat șapa semi-uscata de grosimea aproximativa 3-4cm, pe un polistiren extrudat de 2cm. Șapa am turnat-o peste plasă de fibra 240g/mp, asta înseamnă armare? Sau trebuia sa folosesc plasă de Buzău?
  Cam la o luna au început sa apară fisuri în șapă (nu peste tot), într-un loc se fărâmițează cimentul (în locul unde e un mănunchi mai mare de țevi pe unde trece apa caldă de la centrală, se întâmplă asta pe o suprafață de 0.4mp)

  Am vreo soluție pentru acele fisuri? Sau sa scot toată șapa și sa torn alta, dar fără extrudatul de sub ea?
  Ca urmează sa pun gresie și ma gândesc ca pe viitor șapa sa nu cedeze, astfel o să-mi joace plăcile de gresie

  5 februarie 2022 at 23:12
  • Sarbescu Adrian Reply

   Buna, nu stiu ce fel de plasa de armare ati folosit si cum ati instalat-o. Poate este sapa prea subtire. O puteti sparge local si sa o refaceti.

   7 februarie 2022 at 19:06
 • Andrei Reply

  Bună ziua! Pentru încălzirea prin pardoseală ce este recomandat dacă sub placa fundației s-a pus doar folie, nu și polistiren extrudat. Mulțumesc!

  7 aprilie 2022 at 18:43

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Tocmai ai adăugat acest produs în coș: